laupäev, 2. aprill 2011

Rahvusvaheline lasteraamatupäev

Esmakordselt tähistati rahvusvahelist lasteraamatupäeva 1967. aastal. Kuupäevaks valiti 2.aprill, mis on Taani muinasjutuvestja H.C.Anderseni sünnipäev. Lasteraamatupäeva tähistavate maade hulgast valitakse igal aastal üks maa, kes valib välja oma kõige armastatuma lastekirjaniku, kes kirjutaks kõigi maade lastele läkituse raamatute ja lugemise teemal.
Sel aastal kirjutab kõigile maailma lastele läkituse meie oma Aino Pervik. Tema läkitus kannab pealkirja "Raamat mäletab".Läkitusega kaasas käiva plakati autor on Jüri Mildeberg. Tegemist on esimese korraga, kui Eesti Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu ettevõtmises kaasa lööb.
Läkitus algab nii:
“Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud.”

Seda lauset teavad minu kodumaal Eestis peaaegu kõik inimesed peast. Nii algab üks raamat. Raamatu pealkiri on “Kevade”, see ilmus 1912. aastal ja selle on kirjutanud Eesti kirjanik Oskar Luts (1887 - 1953).

“Kevade” räägib ühe väikese kihelkonnakooli laste elust 19. sajandi lõpu Eestis. Oskar Luts kirjutas oma koolipõlvest. Arno ongi õieti Oskar Luts ise lapsena.

Juturaamat mäletab ka selliseid asju, mida ajaloodokumentidest ei leia. Näiteks seda, mida mõtles Arno sugune poiss, kui ta üle saja aasta tagasi koolis käis. Seda, millest lapsed tollal unistasid, mida kartsid ja mis neile rõõmu tegi. Raamat mäletab ka laste vanemaid, mäletab, missugused nad oleksid tahtnud olla ja millist tulevikku oma lastele soovisid.

Kommentaare ei ole: